Anti-genderististä biopolitiikkaa? : 'Yksi meistä' -eurooppalaisen kansalaisaloitteen kehysanalyysi - Heimokari, Eveliina (2021)
Tutkielmassa selvitän kehysanalyysin avulla minkälaisia kehyksiä ’Yksi meistä’ -eurooppalaisen kansalaisaloitteen edustajat käyttivät Euroopan parlamentissa 10.4.2014 järjestetyn ’Yksi meistä’ -eurooppalaisen kansalaisaloitteen julkisen kuulemistilaisuuden aikana. ’Yksi meistä’ -eurooppalainen kansalaisaloite pyrki muuttamaan Euroopan Unionin rahoituskäytäntöjä liittyen Euroopan Unionin tutkimusrahoitukseen ja kehitysapuun. Tavoitteena oli rahoituksen kieltäminen toiminnalta, joka tuhoaa ihmisalkiota. Kehitysavun kontekstissa kansalaisaloite pyrki kieltämään abortin suoran tai epäsuoran tukemisen Euroopan Unionin varoin. Tutkielman teoriataustalle on keskeistä Michel Foucault’n kuvailema totuusdiskurssi, joka toimii liberalistisen hallinnallisuuden ja biopolitiikan vallanmekanismien taustalla. Tutkielmassa pyrin hahmottamaan ’Yksi meistä’ -eurooppalaisen kansalaisaloitteen Erving Goffmanin kuvaileman viitekehysten viitekehyksen eli uskomusjärjestelmän tutkimalla kuulemistilaisuudessa rakennettuja kehyksiä. Tutkielmassa tulkitsen ’Yksi meistä’ -eurooppalaisen kansalaisaloitteen tavoitteen olleen ihmisalkion ihmisarvon tunnustaminen tutkimuksessa ja sen myötä vaatia samaa tunnustamista myös aborttiin liittyen. Anti-genderistinen yhteiskunnallinen liike on vastaus vuoden 1994 Kairon konferenssin linjauksiin asettaa lisääntymisoikeudet väestöpolitiikan keskiöön. ’Yksi meistä’ -eurooppalainen kansalaisaloite on tulkintani mukaan anti-genderistinen ja tarkastelen kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa rakennettuja kehyksiä osana Kairon konferenssissa alkanutta väestöpolitiikan jatkumoa. Taloudella on merkittävä rooli liberalistisessa hallinnallisuudessa ja näin ollen biopolitiikassa. Anti-genderismin taustalla on havaittu huolta taloudesta. Tutkielmani tuloksena tulkitsen aborttiin liittyvän liberalistisen hallinnallisuuden ja biopolitiikan näkökulmista taloudellinen ulottuvuus, minkä vuoksi abortti on osa väestöpolitiikan vastakkainasettelua.