Evoluutioprosessin variointi avoimessa evoluutiossa - Kauppi, Markus (2021)
Tutkitaan kartoittavan kirjallisuuskatsauksen muodossa evoluutioprosessin variointi avointa evoluutiota hyödyntävissä evoluutioalgoritmeissä, nimellisesti eri uutuudenhaku metodinvariaatioita ja johdannaisia, ja muodostetaan kuva siitä mitä eri prosessin vaiheita voidaan varioida ja millä eri tavoin. Uutuudenhaun käyttö parantaa evoluutioalgoritmin kykyä selviytyä harhaanjohtavista tehtävistä ja tutkia eri ratkaisuvaihtoehtoja monipuolisesti. Varioinnintarkastelu tehdään keskittyen neljän evoluutioprosessissa toistettavan vaiheen, lisääntyjienvalinta, jälkeläisten luonti, yksilöiden arviointi ja selviytyjien valinta, eri toteutuksiin.