Novel and progressive – or traditional and reproductive? : critical discourse analysis on celebrity executives’ ideological talk - Kansikas, Juha Petteri (2021)
Kuuluisia yritysjohtajia seurataan intensiivisesti julkisessa keskustelussa, ja heitä pidetään aikamme supersankareina. Heidän näkemyksiään ylistetään, ja yritysten menestyksen uskotaan seuraavan nerokkaan johtajuuden tuloksena. Samaan aikaan yritykset ovat tunnistaneet myyttisten tarinoiden luomisen arvon, ja ne käyttävät medianäkyvyyttä työkaluna osakkeenomistajien arvon nostamisessa. Tämä tutkimus analysoi kriittiseen sävyyn valikoitujen johtajien julkisia puheita, ja täydentää erityisesti kirjallisuutta, joka käsittelee organisaatioiden ja johtajien ideologiaa, yritysmyyttejä ja julkisuusjohtajia, sekä talouseliittejä. Tämä tutkimus etsii vastauksia yritysjohtajien puheiden luonteen ja tavoitteiden määrittelemiseen, ja yrittää ymmärtää niiden arvoihin, uskomuksiin ja ideoihin liittyviä yhdistäviä ulottuvuuksia.