Proxmox-virtuaalipalvelinympäristö Jyväskylän yliopiston kyberturvallisuuden kursseja varten - Nurminen, Ilona (2021)
Laajan teknisen kyberturvallisuusharjoituksen järjestäminen vaatii runsaasti asiantuntijoiden aikaa ja resursseja. On siis syytä selvittää, millä tavoin tällaisen harjoituksen toteuttaminen voitaisiin saada yksinkertaisemmaksi, edullisemmaksi ja joustavammaksi. Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää, voidaanko Jyväskylän yliopistolla järjestettävä Kyberhyökkäys ja sen torjunta -kurssi (ITKST55) eli pienimuotoinen kyberturvallisuusharjoitus järjestää virtualisoidulla palvelinjärjestelmällä. Erityisen kiinnostuneita ollaan mahdollisuudesta virtualisoida suuri osa harjoituksessa käytettävästä infrastruktuurista yhden laitekokonaisuuden sisään, ns. hyperkonvergoidusta infrastruktuurista. Tutkielma käy läpi virtualisointiin ja kyberturvallisuusharjoituksiin liittyvän olennaisen käsitteistön ja tarkastelee kyberturvallisuuden opetuskäytön arkkitehtuuri- ja infrastruktuurivalintoja konstruktiivisen tutkimuksen keinoin. Tutkimuksen empiirisessä osuudessa määritellään kurssin tavoitteiden mukaiset vaatimukset virtuaalipalvelinjärjestelmälle ja toteutetaan konstruktiivisen tutkimusmenetelmän mukainen artefakti eli prototyyppi virtuaalipalvelinjärjestelmästä käytettäväksi vuoden 2019 ITKST55-kurssilla. Prototyyppi rakennetaan Proxmox Virtual Environment-käyttöjärjestelmäjakelun avulla, ja asetettujen vaatimuksien toteutuminen arvioidaan vuoden 2019 kurssitoteuman valossa. Tutkimuksessa havaitaan, että virtuaalipalvelinjärjestelmä soveltuu kyberturvallisuusharjoituksen järjestämiseen prototyypin perusteella. Lisäksi saadaan tietoa Proxmox VE-käyttöjärjestelmäjakelun ja hyperkonvergoidun infrastruktuurin periaatteiden soveltuvuudesta kyberturvallisuusharjoituksen järjestämiseen.