Persoonakuvauksen minimivaatimukset - Nyman, Anne (2021)
Persoonamenetelmä on laajalti käytetty työkalu, jota sovelletaan monipuolisesti ihmisen ja teknologian välisessä vuorovaikutussuunnittelussa. Vaikka persoonamenetelmä on työkaluna vielä suhteellisen tuore, sen käyttö ja siihen liittyvät näkemykset ovat varsin kirjavia. Persoonien luomiselle on olemassa monenlaisia tapoja, mutta yhtenäinen ja selkeä malli puuttuu. Tässä tutkielmassa tutkittiin, millaisia asioita persoonakuvauksen tulisi vähintäänkin sisältää. Tutkimusongelmaa selvitettiin viidellä tutkimuskysymyksellä, joissa kartoitettiin persoonatyyppejä ja niiden ominaisuuksia, persoonan tavoitteita sekä persoonakuvauksessa ilmi käyviä inhimillisiä piirteitä ja elementtejä. Lisäksi kartoitettiin, millaisia taustatietoja persoonakuvauksen tulisi sisältää. Tutkimus toteutettiin verkkopohjaisena kyselynä, johon osallistui 57 persoonamenetelmän perusymmärryksen omaavaa vastaajaa. Tutkimustuloksia analysoitiin monimenetelmätutkimuksella, jossa laadullista dataa (teoriaohjaava sisällönanalyysi) selitetään määrällisellä datalla. Tutkimustulosten pohjalta voidaan päätellä, että persoonakuvauksen tulisi olla yhtenäinen, selkeä ja joustava kokonaisuus, joka kuvaa mahdollisimman tarkasti tuotteen tai palvelun todellista käyttäjää. On kuitenkin tärkeää, ettei persoonakuvauksesta rakenneta liian täydellistä, jotta tilaa jää myös mielikuvitukselle. Persoonakuvauksessa tulisi lisäksi välttää tarpeettomien tietojen ja turhien elävöittävien yksityiskohtien käyttöä.