Organisaatiomuutos sen toimeenpanosta vastuussa olevien kokemana - Lietkari, Roosa (2021)
Tämän tutkimuksen tarkoitus oli tutkia kokemuksia organisaatiomuutoksesta siitä vastuussa olevien henkilöiden näkökulmasta. Organisaatiomuutos koskettaa koko organisaatiota ja vaikuttaa sen toimintaan oleellisesti. Organisaatiokirjallisuudessa käsitellään paljon erilaisia neuvoja ja tekijöitä, jotka vaikuttavat muutokseen sekä auttavat selviytymään siitä. Vähemmälle huomiolle on jäänyt kuitenkin juuri konkreettiset kokemukset muutoksen toteuttamisesta. Tämä tutkimus on toteutettu osana Jyväskylän yliopiston TUNTO-hanketta. Aineistona on kolmen organisaatiomuutoksesta vastuussa olevan henkilön välinen ryhmäkeskustelu, jossa he käyvät läpi muutostarinaansa. Tutkimuksen kohteena oli juuri muutoksesta vastuussa olevat henkilöt, sillä haluttiin selvittää käytännön kokemuksia organisaatiomuutoksen toteutuksesta ja tuoda niitä organisaatiokirjallisuuden ja yleisten muutosjohtamisen mallien näkökulmien rinnalle. Aineisto analysoitiin laadullisella sisällönanalyysillä. Organisaatiomuutos herätti tunteita ja reaktioita sekä muutoksesta vastuussa olevissa, että henkilöstössä. Tilanteesta selviämiseksi koettiin tärkeänä avoin ja suora viestintä sekä yhteinen keskustelu ja henkilöstön osallistaminen. Muutos nähtiin jatkuvasti eteenpäin vietävänä prosessina, joka vei aikaa ja lisäsi työmäärää. Rakenteellisen muutoksen koettiin etenevän nopeammin verrattuna henkilöstön ja kulttuurin muuttumiseen. Aiempien tutkimusten ja muutosjohtamisen mallien monet näkökulmat olivat yhtenäisiä tämän tutkimuksen tulosten kanssa. Se, että organisaatiomuutos oli juuri yhtiöittäminen, asetti kuitenkin joitain reunaehtoja sekä vaikuttavia tekijöitä muutoksen kokemukseen. Tulokset voivat toimia vertaistukena muutoksen johtajille sekä käytännön kokemuksen esimerkkinä.