Älykäs infrastruktuuri : käyttö & teknologiat - Mikkonen, Miika (2021)
Viime vuosina kestävä kehitys ja kaupungin älyllistäminen ovat olleet merkittävässä roolissa kaupunkikehityksestä. Tämän takia älykaupunkihankkeiden määrä on kasvanut viimeisen vuosikymmenen aikana. Älykaupunki perustuu informaatio- ja viestintäteknologian hyödyntämiseen kaupungin eri osa-alueilla. Yksi näistä osa-alueista on infrastruktuuri. Älykäs infrastruktuuri on olennaisessa osassa kaupunkikehitystä ja kaupungin älyllistämisessä sillä älykkään infrastruktuurin pohjalta voidaan kaupunkiympäristöstä luoda tehokkaampi, turvallisempi, miellyttävämpi sekä kestävän kehityksen periaatteiden mukainen. Voidaan siis sanoa, että älykäs infrastruktuuri toimii älykaupungin selkärankana. Tämä kandidaatintutkielma keskittyy selventämään mitä on älykäs infrastruktuuri, miten älykästä infrastruktuurihanketta voi arvioida, mitä teknologioita sen toteuttamisessa voidaan hyödyntää sekä minkälaisia älykkäitä infrastruktuuriratkaisuja kaupungin infrastruktuuriin on mahdollista toteuttaa. Tutkielma on toteutettu systemaattisena kirjallisuuskatsauksena, jonka lähteinä on pääasiassa käytetty ajankohtaisia ja aiheeseen liittyviä tieteellisiä artikkeleita ja raportteja. Tutkielma pyrkii vastaamaan ensiksi tutkimuskysymyksiin: ”Mitä älykäs infrastruktuuri on?”, ”Millä teknologioilla älykäs infrastruktuuri mahdollistetaan?”, jonka jälkeen vastataan kysymykseen ”Minkälaisia älykkäitä infrastruktuuriratkaisuja voidaan toteuttaa. Tässä tutkielmassa tutkitaan, minkälaisia makrotason teknologioita voidaan hyödyntää älykkään infrastruktuurin toteuttamisessa sekä miten nämä teknologiat liittyvät erinäisiin älykkäisiin infrastruktuuriratkaisuihin. Tutkielman tarkoituksena ei ole opastaa miten älykäs infrastruktuurijärjestelmä toteutetaan vaan esittää teknologiat, joiden avulla toteuttaminen on mahdollista.