“Not with these trains” : Finnish public discussion on replacing short domestic flights with land-based travel modes - Jyrkkänen, Helmi (2021)
Lentoliikenne on tärkeää yhteiskunnille ja yksilöille sekä taloudellisesti että sosiaalisesti. Samalla se kuitenkin aiheuttaa huomattavia ympäristöhaittoja. Näistä erityisen merkittävä on lentoliikenteen ilmastonmuutosta edistävä vaikutus, sillä ala kasvaa nopeasti. Nykyiset toimet ympäristöhaittojen vähentämiseksi eivät riitä kumoamaan kasvavan kysynnän aiheuttamaa päästöjen kasvua. Vaikka tietoisuus lentämisen ilmastovaikutuksista on lisääntynyt yleisön keskuudessa, yksilöt eivät ole kovin halukkaita muuttamaan matkustuskäyttäytymistään. Lisäksi keskustelu lentämisen hyödyistä ja ilmastovaikutuksista on muuttunut kiistelyksi, koska aihe on tunnepitoinen ja herkkä. Tässä tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten näkemyksiä kotimaanlennoista ja ilmastonmuutoksesta analysoimalla julkista keskustelua tutkimuksesta, joka ehdotti lyhyiden kotimaanlentojen korvaamista juna-, linja-auto- tai automatkoilla. Tutkimuksen aineisto koostui kahdeksasta verkkouutisartikkelista ja lukijoiden palautteesta - kommenteista ja kyselyvastauksista - näihin artikkeleihin. Tulokset osoittavat, että näkemykset ovat voimakkaasti jakaantuneet: monet lukijat tukivat alkuperäisen tutkimuksen ehdotusta täysin, mutta vielä useammat olivat asiasta eri mieltä. Tuki perustui näkemykseen lyhyistä kotimaanlennoista tarpeettomina ja ympäristöhuoliin, kun taas erimielisyys perustui huoleen matkustusajasta, näkemykseen kotimaanlentojen tärkeydestä ulkomaanmatkojen yhteyslentoina, ympäristöhuolten puutteeseen ja alkuperäisen tutkimuksen pätevyyden kyseenalaistamiseen. Keskustelussa esiintyneet diskurssit olivat samankaltaisia kuin ne, joita lento- ja turismialat ylläpitävät. Vastaavaa tutkimusta on Suomen kontekstissa tehty vain vähän tai ei ollenkaan, joten tulokset luovat perustan tieteelliselle ymmärrykselle suomalaisten näkemyksistä lentämistä ja ilmastonmuutosta kohtaan ja asenteista kotimaanlentojen vähentämistä kohtaan. Tulokset voivat myös tukea poliittista suunnittelua sekä viestintää aiheesta osoittamalla mitkä asiat ovat kansalaisille tärkeitä. Ymmärrystä voitaisiin kehittää jatkossa kokoamalla kattava otos sekä tutkimalla onko COVID-19-pandemia vaikuttanut näkemyksiin.