Valtuutetun käyttäjän valtuuttamattomien hakujen tunnistaminen lokianalytiikan keinoin - Hornborg, Jenny (2021)
Digitalisoituvan maailman myötä organisaatioiden toimintatavat ja työkalut ovat muuttuneet huomattavasti tietoteknisempään suuntaan. Muutos on koskettanut myös yksilöitä, sillä heistä kerätään nykyisin enemmän dataa, kuin koskaan ennen. Euroopan Unionin Yleinen tietosuoja-asetus (eng. EU General Data Protection Regulation, GDPR) pyrkii tuomaan yksilöiden datan käsittelyyn sen kaipaamaa turvaa. Organisaatioille GDPR toi mukanaan lisää vastuuta ja tarvetta varmistua työntekijöiden valtuutetusta toiminnasta. Valtuutetut käyttäjät voivat asettaa organisaatiolle tietoturvauhan, esimerkiksi väärinkäyttämällä oikeuksiaan tietojärjestelmiin hakemalla tietoja, joihin heillä ei ole valtuutusta. GDPR:n näkökulmasta onkin keskeistä huomioida, että käyttöoikeus järjestelmään ei tarkoita oikeutta käyttää järjestelmistä löytyvää dataa, vaan siihen vaaditaan aina peruste. Yhdeksi keskeiseksi keinoksi tällaisten valtuuttamattomien hakujen tunnistamiseen ja monitorointiin on ehdotettu lokianalytiikkaa. Kuitenkin tietojärjestelmien suuren käyttöasteen takia myös lokitietoa tallentuu paljon, jolloin valtuuttamattoman haun tunnistaminen voi olla haastavaa. Suurten lokitapahtumien määrän lisäksi myös lokien laatu voi asettaa organisaatioille suuria haasteita toteuttaa lokianalytiikkaa. Lokimassan keskeiseksi rajauskriteeriksi valtuuttamattomien hakujen tunnistamisessa havaittiin työntekijöiden poikkeava toiminta. Tämä Pro gradu-tutkielma toteutettiin toimeksiantona yhdelle Suomen suurimmista teleoperaattoreista. Tutkielma seuraa suunnittelutieteellistä tutkimusmenetelmää ja luo sen metodein artefaktina suodatinmallin. Suodatinmalli koostuu 12 suodattimesta, joiden avulla organisaatioiden on mahdollista tehdä poikkeavia hakuja nostavia suo-datuksia analysoitavaan lokimassaan, joka edelleen mahdollistaisi valtuuttamattomien hakujen tunnistamisen. Tutkielma esittää myös perustelut lokianalytiikan suorittamiselle, sekä sille miksi lokien laatuun huomion kiinnittämistä voidaan pitää keskeisenä lokianalytiikan näkökulmasta.