Poliittinen luonto Paul Goodmanin varhaisessa anarkismissa - Laitinen, Jukka (2021)
Tarkastelen tutkielmassani yhdysvaltalaisen yhteiskuntakriitikon Paul Goodmanin (1911– 1972) poliittisen ajattelun muotoutumista hänen varhaisissa kirjoituksissaan 1930–1940-luvuilla. Keskeinen teksti tältä ajalta on vuonna 1945 kirjoitettu ”The May Pamphlet”. Goodmanin poliittinen filosofia pohjautuu 1800-luvun eurooppalaisen anarkismin perinteeseen. Luonnon käsite esiintyy eri merkityksissä jo Goodmanin varhaisimmissa kirjoituksissa taiteesta, mutta siirtyy argumentatiivisesti keskiöön hänen poliittisissa kirjoituksissaan. Käsitteellisesti Goodman argumentoi luonnon ja konvention välisen erottelun kautta, joka vertautuu antiikin filosofian kiistaan luonnon (fysis) ja ”sovitun tavan” (nomos) välillä.