Disinformaation muodostamat kyberuhat - Kilkki, Ilari (2021)
Verkottunut informaatioyhteiskunta altistaa jäsenensä jatkuvalle informaatiotulvalle. Informaation seassa on myös tarkoituksellisesti levitettävää, virheellistä informaatiota, jota kutsutaan disinformaatioksi. Disinformaatio leviää kybermaailmassa yhtenä informaatiosodankäynnin välineenä, muodostaen kyberuhkia. Päätöksenteko virheellisen informaation pohjalta voi aiheuttaa merkittävää haittaa niin yksilölle kuin organisaatiollekin. Disinformaatio muodostaa kyberuhan yhteiskunnille heikentämällä kansalaisten luottamusta yhteiskuntien toimintakykyyn ja luotettavuuteen. Tämä tutkielma osoittaa, kuinka myös informaatiosodankäynnin ulkopuolella leviävä disinformaatio muodostaa piileviä kyberuhkia, ja kuinka niiltä voidaan puolustautua. Tehokkain tapa disinformaation aiheuttamien kyberuhkien ennaltaehkäisemiseen on disinformaation tunnistamisen ja siihen reagoimisen opettaminen kansalaisille. Teknologian kehittyminen tarjoaa tehokkaita tapoja disinformaation kohdennettuun levittämiseen tekoälyyn pohjautuvien sovellusten avulla. Vastaavasti disinformaatiota levittävät tahot kyetään tunnistamaan aiempaa tehokkaammin tiedustelussa käytettävien teknologioiden kehittyessä. Tutkielma on toteutettu integroivana kirjallisuuskatsauksena. 23 lähdeaineistona käytetyistä tutkimuksista on etsitty ProQuest Central, SCOPUS ja Google Scholar -tietokannoista, ja julkaistu Julkaisufoorumin luotettaviksi luokittelemissa julkaisuissa.