Business Intelligence asiantuntijapalveluyritysten strategisessa päätöksenteossa - Lätti, Valtteri (2021)
Liiketoimintaan liittyvän tiedon hankinnan, analysoinnin ja hyödyntämisen voidaan nähdä olevan elinehto kilpailukykyistä liiketoimintaa vaaliville organisaatioille. Sateenvarjokäsitteenä tällaisille teknologioille ja prosesseille käytetään usein termiä Business Intelligence (BI) tai liiketoimintatiedon hallinta, jonka roolia suomalaisten asiantuntijapalveluyritysten strategisessa päätöksenteossa tämä tutkimus tarkastelee. Tutkimuksen tavoitteena on rakentaa ja syventää ymmärrystä siitä, miten liiketoimintatiedon hallinnan erilaiset roolit näyttäytyvät strategisen päätöksenteon kontekstissa suomalaisissa asiantuntiapalveluita tuottavissa yrityksissä. Tutkimus toteutettiin laadullisena kenttätutkimuksena ja aineistonkeruu tutkimuksen empiriaa varten toteutettiin teemahaastatteluin. Tutkimuksen aineisto kerättiin haastattelemalla kuutta eri asiantuntijapalveluyrityksissä toimivaa johtajaa. Kaikki kuusi yritystä toimivat eri toimialoilla, joten tutkimus tarkastelee siis BI:n erilaisia rooleja strategisessa päätöksenteossa ja myös sen vaikutusta henkilökohtaisessa päätöksentekokykyyn laajemmassa, kartoittavassa mielessä. Aineisto analysoitiin hyödyntämällä teorialähtöistä sisällönanalyysia. Tutkimuksessa kohdattiin asiantuntijapalveluyrityksissä BI:n monia rooleja, joista strategisen päätöksenteon kannalta nousivat ennen kaikkea BI:n yrityksen ulkopuolisenyrityksen ulkopuolisen maailman kuvaajan ja yrityksen ulkopuolisen tiedon hankinnan, analysoinnin ja hyödyntämisen mahdollistajan rooli sekä tiedon visualisoinnin ja jakamisen mahdollistajan rooli. Tuloksissa ilmeni kuitenkin myös BI:n näkyvyys voimallisimmin asiantuntijapalveluiden operatiivisessa ja taktisessa liiketoiminnassa ja päätöksenteossa.