Varhaiskasvatuksen aloitus vanhempien puheessa - Ylikoski, Juulia (2021)
Lapsen siirtymää kotoa varhaiskasvatukseen tarkastellaan koko perheen prosessina. Tämä tutkimus on osa Lasten polut varhaiskasvatuksessa –tutkimusta ja sen osa-hanketta Lapsen siirtymä kotihoidosta alle kolmivuotiaiden päiväkotiryhmään, joka toteutettiin Jyväskylän yliopistossa. Tämän tutkimuksen kohteena on varhaiskasvatuksen aloitus ja se, miten vanhemmat kuvaavat aloitusprosessia perheen näkökulmasta. Tutkimus on laadullinen tutkimus, jonka aineistona on kuuden alle 1,5 - vuotiaan lapsen, vanhempien haastattelut. Vanhempien haastattelut on tehty, kun lapset ovat aloittamassa kodin ulkopuolista varhaiskasvatusta tai ovat juuri aloittaneet. Analyysimenetelmänä toimi teoriaohjaava sisällönanalyysi. Analyysin myötä aineistosta muodostui kolme pääluokkaa, päätös aloituksesta, lapsi aloittajana ja muutokset perheessä. Varhaiskasvatuksen aloitusta voidaan tarkastella tapahtumina ja ajanjaksoina kronologisesti ennen aloitusta, aloituksen aikana ja aloituksen jälkeen. Ennen aloitusta perheet puhuvat aloituksen syistä, joka kaikilla oli työ- tai opiskeluelämä. Päiväkodin valintaan vaikutti sijainti sekä tuttavilta kuullut ja mahdolliset omat kokemukset. Aloituksen aikana vanhempia mietitytti lapsen sopeutuminen ja tutustumisjakson järjestäminen olikin isossa roolissa sopeutumisen ja siirtymän tukena. Aloituksen aikaa kuvaavassa puheessa vanhemmat nostivat esiin huolia, jotka liittyivät uuden aloitukseen ja sen käytäntöihin. Aloituksen jälkeen perheet rakensivat mielissään uudenlaista arkea ja miettivät, miten arki saadaan kaikkia palvelevaksi niin, että siihen ollaan myös tyytyväisiä ja aikaa tärkeäksi pidetyille asioille jäisi. Tutkimus osoittaa, mitä koko perheen aloitus on vanhempien ja perheen näkökulmasta.