Itsensä mittaaminen osana arkea - Harju, Niko (2021)
Itsensä mittaamisesta tulee jatkuvasti laajemmin näkyvä ilmiö. Se näkyy jatkuvassa määrin niin yksilön arjessa, eri yhteisöissä kuin osana yhteiskuntaa. Tästä syystä on tärkeätä ymmärtää miksi ja kuinka itsensä mittaamista hyödynnetään arjessa. Tämän pro gradun -tutkielma tarkoituksena on selvittää, kuinka kuluttajat käyttävät itsensä mittaus teknologiaa osana jokapäiväistä elämää. Tutkimuksessa alkuun määritellään mitä on minuus ja sen mittaaminen sekä pyritään purkamaan mitä termillä biohakkerointi tarkoitetaan. Tutkielman empiirisessä osassa haastatellaan kahdeksaa henkeä, joista kukin oli mitannut omaa toimintaansa vähintään kaksi vuotta. Haastatteluista selvisi käytettävän teknologian vaikuttavan mitattaviin parametreihin. Kaikki haastateltavat käyttivät vähintään aktiivisuusmittaria, joten he mittasivat mitä sillä oli mahdollista. Heidän kohdallaan liikunta ja uni olivat kaikista mitatuimpia kohteita. Tutkimus käy vaihe vaiheelta läpi, kuinka tutkittavat ovat kesyttäneet itsensä mittaamisen osaksi omaa arkeaan, samalla kun puretaan mittaamisen taustalla olevia motivaatiota. Kaikki haastatellut tavoittelivat itsensä mittaamalla parempaa yleistä hyvinvointia. Tutkimuksen mielenkiintoisin osuus on itsensä mittaamisen alun havaittavissa eroissa. Osa haastatelluista tarkkaili paljon, omasta mielestään jopa liikaa, omaa toimintaansa mittaamisen aloitettuaan. Kun toiset käyttivät laitetta vain satunnaisesti. Laitteen käyttö tavat olivat kuitenkin hyvin samanlaiset sen sulauduttua osaksi arkea.