Keskiössä ihminen, ei ongelma : mielenterveyskuntoutujat aikuissosiaalityön asiakkaina - Mäkinen, Soila-Sisko (2021)
Kirjallisuustutkielmassani tarkastelen mielenterveyskuntoutujia aikuisten parissa tehtävän sosiaalityön asiakkaina. Keskityn siihen, miten mielenterveyskuntoutujien osallisuus näyttäytyy aikuissosiaalityössä ja mitä erityispiirteitä mielenterveyskuntoutujiin asiakkaina liittyy. Tarkastelen myös sitä, mitä erityisen osaamisen tarvetta tämä asettaa työntekijälle ja toteutuvatko nämä osaamistarpeet käytännössä. Kirjallisuustutkielmassa käytettävä aineisto koostuu kuudesta tutkimuksesta sekä aihetta käsittelevistä artikkeleista ja teoksista. Tarkasteltujen tutkimusten perusteella asiakkaan osallisuus voi kuntoutumisen vaiheesta riippuen näyttäytyä eri tavoin. Mielenterveyskuntoutujilla on halua osallistua ja vaikuttaa, mutta kykyyn toteuttaa tätä halua vaikuttaa sairauden vaihe, vointi ja jaksaminen. Tärkeä osaamisen tarve sosiaalityössä onkin mielenterveyden ongelmista aiheutuneiden yksilöllisten tarpeiden tunnistaminen ja sekä tarvittavan tuen mitoittaminen oikein. Mielenterveystyö ja siihen liittyvät osaamisen tarpeet kytkeytyvät tiiviisti aikuisten parissa tehtävään sosiaalityöhön, sillä mielenterveysongelmiin liittyy usein monenlaisia tuen tarpeita. Osallisuuden ja subjektin aseman vahvistamisen ohella tutkimuksissa esiin nousi asiakkaan kunnioittavan kohtaamisen merkitys, sillä monella mielenterveyskuntoutujalla on kokemuksia syrjinnästä sekä sairauden aiheuttamasta stigmasta. Merkityksellistä on myös toimiva vuorovaikutus sekä työntekijän ja asiakkaan välillä että monialaisten työntekijäryhmien välillä.