Hyvinvointiteknologian aiheuttaman IT-addiktion syntyminen ja ilmeneminen käyttäjällä - Kanerva, Teija (2021)
Teknologia on kehittynyt räjähdysmäisesti ja levittäytynyt samalla jokaiselle ihmiselämän osa-alueelle. Nykyaikaiset mobiilit älylaitteet mahdollistavat teknologian käytön missä ja milloin tahansa. Informaatioteknologian (IT) käyttö ja ihmisten teknologiset taidot ovat siten lisääntyneet viime vuosikymmeninä nopeaa tahtia. Siitä on tullut etenkin tietojärjestelmätieteen tieteenalalla tärkeä tutkimusalue, mutta tutkimus on pääosin keskittynyt käytön positiivisiin puoliin. Vasta lähivuosina teknologian käytön pimeään puoleen, kuten IT-addiktioon, on alettu kiinnittää enemmän huomiota tutkimuksen saralla. Tässä tutkielmassa keskityttiin hyvinvointiteknologian aiheuttamaan IT-addiktioon. Tutkielma täydentää IT-addiktiotutkimuksen kenttää, koska IT-addiktiota ei ole juurikaan aikaisemmin tutkittu kyseisessä kontekstissa. Tutkimuksen tarkoitus oli selvittää, miten hyvinvointiteknologian aiheuttama IT-addiktio syntyy ja miten se ilmenee käyttäjällä. Kyseisiä tutkimuskysymyksiä lähestyttiin kirjallisuuskatsausta ja laadullista tutkimusmenetelmää hyödyntäen. Tutkimuksen empiirinen osuus toteutettiin puolistrukturoiduilla haastatteluilla, joihin osallistui kahdeksan hyvinvointiteknologiaan addiktoitunutta käyttäjää. Haastatteluaineistoa analysoitiin sisällönanalyysin menetelmää soveltaen. Analyysin perusteella selvisi, että IT-addiktion syntymisessä on seuraavat prosessivaiheet: alkuperäinen laukaisin, ensimmäinen käyttökerta, käytön vahvistuminen tavaksi, addiktio ja negatiiviset seuraukset. IT-addiktion syntyyn vaikuttivat esimerkiksi teknologian ja yksilön erilaiset ominaisuudet ja datan houkuttelevuus. Hyvinvointiteknologian aiheuttama IT-addiktio ilmeni käyttäjällä siinä, että äly- tai urheilukello oli käyttäjällä hyvin keskeisessä roolissa, oli sitten kyse toiminnasta tai ajatuksista. Käyttäjillä ilmeni myös mielialanmuutoksia ja vieroitusoireita muun muassa silloin, kun hyvinvointiteknologia ei ollut käytettävissä tai siihen liittyvät tavoitteet eivät täyttyneet. IT-addiktio ilmeni käyttäjillä myös pakonomaisena suoritusten mittaamisena ja tavoitteiden saavuttamisena. Lisäksi käyttäjille aiheutui IT-addiktion vuoksi sekä sisäisiä psyykkisiä että muiden toimintojen tai läheisten välisiä ristiriitoja.