“Onhan auktoriteetti paljon muutaki kun sitä, että lapset kuuntelee.” : luokanopettajien näkemyksiä ja kokemuksia opettajan auktoriteetista ja vuorovaikutuksesta, sekä niiden suhteesta työrauhaan ja työssä jaksamiseen - Tuomiranta, Saara; Arela, Anna-Maija (2021)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää alle kaksi vuotta töissä olleiden luokanopettajien näkemyksiä opettajan auktoriteetista. Tavoitteena oli myös tutkia opettajien näkemyksiä auktoriteetin ja vuorovaikutuksen suhteesta sekä heidän kokemuksiaan auktoriteetin ja vuorovaikutuksen suhteesta työrauhaan ja työssä jaksamiseen koulussa. Tutkimus on luonteeltaan laadullinen. Tutkimuksella on fenomenografisia sekä fenomenologis-hermeneuttisia piirteitä, koska tarkoitus oli tutkia niin näkemyksiä kuin kokemuksia. Aineisto kerättiin puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla syksyn 2020 ja kevään 2021 aikana. Haastatteluihin osallistui kuusi luokanopettajaa eri puolilta Suomea. Haastattelut analysoitiin sisällönanalyysin periaatteiden mukaan hyödyntäen aineistolähtöistä teema-analyysia. Tutkimuksen tulosten mukaan auktoriteetin nähtiin muodostuva opettajan yksilöllisten ominaisuuksien ja turvallisuuden kautta. Opettajat näkivät vuorovaikutuksen olevan suhteessa auktoriteettiin ja sen muodostumiseen. Auktoriteetin ja vuorovaikutuksen koettiin olevan suhteessa työrauhaan luokassa ja luokanopettajan työssä jaksamiseen koulussa.