Äitien asenteet varhaiskasvatuksen uudistuksia kohtaan : tarkastelussa viisivuotiaiden maksuton varhaiskasvatus ja esiopetuksen alkaminen viisivuotiaana - Malinen, Heidi (2021)
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin äitien asenteita viisivuotiaiden maksuttomaan varhaiskasvatukseen ja esiopetuksen alkamiseen viisivuotiaana. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten eri tekijät ovat yhteydessä äitien asenteisiin varhaiskasvatuksen ajankohtaisten uudistusten kohdalla. Tutkimuksessa tarkasteltiin äitiin ja perheeseen liittyvien sosioekonomisten, lapsen hoidollisten ja äidin mielipiteellisten tekijöiden yhteyttä äitien asenteisiin. Tutkimuksessa oli lisäksi tavoitteena selvittää, onko äitien viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen alkamisen viisivuotiaana asenteiden välillä yhteyttä toisiinsa. Tutkimusaineisto koostui 1289 äidin vastauksista. Aineisto oli osa CHILDCARE-hankkeen vuoden 2019 varhaiskasvatuskyselyä, joka oli suunnattu noin nelivuotiaiden lasten vanhemmille. Tutkimus toteutettiin määrällisenä tutkimuksena, jossa asenteisiin liittyviä tekijöitä tarkasteltiin hierarkkisella lineaarisella regressioanalyysilla ja asenteiden välistä yhteyttä korrelaatiokertoimella. Tutkimus osoitti, että äitien henkilökohtaiset sosioekonomiset taustatekijät eivät juurikaan olleet yhteydessä äitien asenteisiin varhaiskasvatuksen uudistuksien kohdalla. Sen sijaan tutkimuksessa ilmeni, että maksuttoman varhaiskasvatuksen kohdalla yhteydessä olivat erityisesti perheen talouteen liittyvät tekijät. Tutkimuksessa havaittiin lisäksi, että molempien varhaiskasvatusuudistusten kohdalla yhteydessä olivat asuinkunta, jossa oli osallistuttu viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun, sekä äitien varhaiskasvatukseen liittämä mielipide lapsen oppimisen ja kehityksen tukemisesta. Tutkimuksessa myös selvisi, että äitien asenteiden välillä oli heikko samansuuntainen yhteys.