„Mir wärs besser ich ginge" : der Tod von Goethes Werther und Plenzdorfs Edgar - Kortetmaa, Salla (2021)
J. W. Goethen romaani Nuoren Wertherin kärsimykset (1774) on tunnettu kirjeromaani sekä saksankielisellä alueella että sen ulkopuolella. Ulrich Plenzdorfin teos Nuoren W.n uudet kärsimykset (1972), joka ilmestyi ensin näytelmänä, mutta tässä tutkielmassa keskitytään teoksen romaaniversioon, on sisällöllisesti hyvin samankaltainen verrattuna Goethen romaaniin, vaikka romaanien ilmestymisten välissä oli ehtinyt kulua lähes 200 vuotta. Kummankin romaanin päähenkilöt kohtaavat traagisen lopun, joihin tässä kandidaatintutkielmassa keskitytään tarkemmin. Apuna tässä tutkimuksessa käytetään hermeneutiikkaa.