Tunteiden säätelystrategiat ja niiden yhteys suomalaisvanhempien uupumukseen COVID-19-poikkeusaikana - Heinonen, Sanni; Huhtala, Heta; Katisko, Mesi (2020)
Vanhemmuuden uupumuksella tarkoitetaan vanhempien voimavara- ja kuormitustekijöissä esiintyvää pitkäkestoista epätasapainotilaa, johon liittyy usein uupumusasteista väsymystä ja vanhemman rooliin kyllästymistä. Keväällä 2020 levinneen SARS-CoV-2-viruksen aiheuttaman poikkeusajan voidaan ajatella lisänneen vanhempien kuormitusta luomalla uusia haasteita perheiden elämään. Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena oli selvittää, kuinka paljon suomalaisvanhemmat käyttivät kognitiivisen uudelleenarvioinnin ja tunteiden tukahduttamisen tunteiden säätelystrategioita COVID-19-poikkeusaikana, ja miten nämä strategiat olivat yhteydessä koettuun vanhemmuuden uupumukseen. Tutkimus on osa laajempaa tutkimusprojektia, jossa tarkastellaan vanhemmuuden voimavara- ja kuormitustekijöitä COVID-19- poikkeusaikana. Tutkimushanke kuuluu Jyväskylän yliopistossa toteutettavaan Vanhemmuuden voimavara- ja kuormitustekijät (VoiKu) -tutkimukseen. Tutkimus toteutettiin keväällä 2020 sähköisenä Webropol-kyselynä, johon vastasi yhteensä 1105 suomalaisvanhempaa, joista 88 % oli äitejä. Vanhemmuuden uupumusta mitattiin Parental Burnout Assessment (PBA) -mittarilla, ja kahta tunteiden säätelystrategiaa Emotion Regulation Questionnaire (ERQ) -lomakkeella. Suomalaisvanhempien käyttämiä tunteiden säätelystrategioita, kognitiivista uudelleenarviointia ja tunteiden tukahduttamista, analysoitiin ei-parametrisella Wilcoxonin Signed Rank -testillä. Tunteiden säätelyn ja vanhemmuuden uupumuksen välistä yhteyttä tarkasteltiin Spearmanin järjestyskorrelaatiokertoimen avulla. Tulosten mukaan suomalaisvanhemmat käyttivät tunteiden säätelyssään enemmän kognitiivista uudelleenarviointia kuin tunteiden tukahduttamista. Tunteiden säätelystrategioiden yhteys uupumukseen oli voimakkaampi tunteiden tukahduttamisen kohdalla. Yhteys vanhemmuuden uupumukseen oli kognitiivisen uudelleenarvioinnin kohdalla negatiivinen ja tunteiden tukahduttamisen kohdalla positiivinen: mitä enemmän vanhemmat käyttivät uudelleenarviointia, sitä vähemmän uupumusta he kokivat, ja mitä enemmän vanhemmat tukahduttivat tunteitaan, sitä uupuneempia he olivat. Tutkimuksen avulla ymmärrys tunteiden säätelyn yhteydestä vanhemmuuden uupumukseen kasvoi. Tulokset olivat pääosin yhteneväisiä aiempien tutkimusten kanssa. Tutkimuksen avulla saatiin lisäksi tärkeää tietoa pandemian vaikutuksista vanhempien jaksamiseen, millä voi olla merkitystä vastaavanlaisissa kriisi- tai poikkeustilanteissa tulevaisuudessa.