Hormonaalisen ehkäisyn ja kuukautiskierron vaikutukset naispelaajien urheiluvammoihin jalkapallossa - Lehtola, Sinna (2021)
Jalkapallo on maailman suosituimpia urheilulajeja. Jalkapallossa on korkea vammautumisriski ja naispelaajilla polvi- ja nilkkavammat ovat urheiluvammoista yleisimpiä. Urheiluvammojen syntyyn liittyviä riskitekijöitä on useita, kuten aiempi vamma, kuukautiskierto ja siihen liittyvä hormonitoiminta, hormonaalinen ehkäisy sekä matala energiansaanti. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli selvittää, eroaako urheiluvammojen esiintyvyys niiden jalkapalloa pelaavien naisten välillä, jotka eivät käytä hormonaalista ehkäisyä ja jotka käyttävät hormonaalista ehkäisyä. Lisäksi tavoitteena oli saada tietoa urheiluvammojen esiintyvyydestä kuukautiskierron eri vaiheissa. Tutkimuksessa tarkasteltiin myös toissijaisina tulosmuuttujina kokonaisenergiansaannin ja LEAF-Q-indeksin yhteyksiä urheiluvammojen esiintyvyyteen.