Upper Secondary Language Teachers' Beliefs about the Language Profile - Uotila, Noora (2021)
Syksyllä 2021 käyttöön otettava lukion opetussuunnitelman perusteet 2019 tuo mukanaan uuden lisän lukion kieltenopetukseen, kieliprofiilin. Kieliprofiilin tavoitteena on kasvattaa lukiolaisen kielitietoisuutta, tehdä näkyväksi monikielisyyttä, sekä edistää kieltenopiskelutaitoja ja itsearviointia. Saadaksemme tietoa kieliprofiilista jo ennen sen virallista käyttöönottoa voidaan tutkia opettajien käsityksiä kieliprofiilista. Tutkielman tarkoituksena oli selvittää opettajien käsityksiä kieliprofiilista, kieliprofiilin mahdolliset hyödyt ja haitat, sekä kieliprofiilin mahdolliset vaikutukset lukiolaisten kielitietoisuuteen ja kielivalintoihin. Tulokset perustuvat neljän lukion kieltenopettajan haastatteluihin ja ne on analysoitu sisällönanalyysin keinoin, keskittyen opettajien käsityksiin aiheesta. Tutkielman teoreettisena taustana toimivat kielitietoisuus, opettajien uskomukset, kieliprofiili ja lukion opetussuunnitelman perusteet 2019.