Green bonds and shareholder value : the announcement effect of corporate green bonds - Ahopelto, Kalle (2021)
Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena on selvittää, onko yritysten pyrkimys hankkia pääomaa markkinoilta vihreiden joukkovelkakirjojen muodossa pohjimmiltaan omistaja-arvoa luovaa toimintaa. Arvonluontia on tutkittu mittaamalla liikkeeseenlaskijayrityksen osakkeen lyhyen aikavälin kumulatiivisia epänormaaleja tuottoja vihreän joukkovelkakirjalainan julkistamisen yhteydessä. Lyhyen aikavälin markkinareaktioita on tutkittu useammassa eri aikaikkunassa tapahtumatutkimukselle ominaisia menetelmiä hyödyntäen. Tutkimuksen aineisto koostuu 159 eurooppalaisen vihreän joukkovelkakirjalainan julkistuksesta vuosina 2013-2019. Kerätyn aineiston pohjalta pystyttiin osoittamaan tilastollisesti merkitseviä epänormaaleja tuottoja Green Bond -julkistuksen yhteydessä useammalla eri aikaikkunalla tarkasteltuna. Tulokset ovat pitkälti linjassa muiden vastaavien tutkimusten kanssa ja näin ollen antavat lisävahvistusta Green Bond -viitekehyksen tuottamasta lisäarvosta omistajan kannalta tarkasteltuna. Saadut tulokset yhdessä kerätyn kirjallisuuskatsauksen kanssa antavat lisää ymmärrystä vihreän joukkovelkakirjalainamarkkinan viime vuosien merkittävän kasvun taustalle. Tutkimuksessa on otettu myös kantaa valitun aihepiirin ja menetelmän eri haasteisiin ja rajoiteisiin liittyen.