Verojalanjälki - rasite vai vastuullisuuskysymys? : diskurssianalyyttinen tutkimus verojalanjälkiraportoinnista - Jantunen, Henna (2021)
Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena oli lisätä ymmärrystä verojalanjälkiraportoinnista tarkastellen sitä sekä sisällöllisesti että merkityssidonnaisesti kielenkäytön tutkimuksen avulla. Tarkoituksena oli selvittää, minkä teemojen ympärille verojalanjälkiraportit rakentuvat ja miten teemoista puhutaan eli millaisia diskursseja niistä tuotetaan. Tutkimusaineistona hyödynnettiin suomalaisten pörssiyritysten verojalanjälkiraportteja vuodelta 2019 ja tutkimusmenetelmänä sisällönanalyysiä sekä diskurssianalyyttistä tutkimusstrategiaa. Tutkimuksessa edettiin sisällön teemoiksi erittelevästä sisällönanalyysistä tulkitsevalle tasolle retorisesti painottuneeseen diskurssianalyysiin, jossa kiinnostuksen kohteena on erityisesti argumentoinnin keinot, joilla representaatioista rakennetaan kannatettavia ja tuetaan omia pyrkimyksiä.