РАЗВИТИЕ И РЫНОК ИНФОРМАЦИОННЫХ ТЕХНОЛОГИЙ В РОССИИ - Putkonen, Sini (2021)
Tämä tutkielma on kirjallisuuskatsaus ja aineistona sekä lähteinä on käytetty venäjän ja englanninkielisiä tutkimusartikkeleita sekä kaupallisten ja teknologisten instituutioiden nettisivuilla olevia raportteja. Lisäksi suomenkielisiä uutisia alalta ja ajankohtaisista asioista on hyödynnetty. Tässä opinnäytetyössä tarkastelemme tietotekniikan kehitystä ja niiden markkinoita Venäjän historiassa sekä nykyaikana. Yritämme luoda kuvaa siitä, mitkä poliittiset ja taloudelliset tekijät, sekä globaalisti että valtion sisällä vaikuttavat Venäjän tietotekniikan nykytilanteeseen, sen menestykseen ja kehitykseen sekä koulutukseen. Katsomme historiaa ja sitä, mitä aiemmin ennustettiin, miten nämä ennustukset toteutuivat ja mitä johtopäätöksiä siitä voidaan tehdä nykytilanteessa ja tulevaisuudessa. Selvitämme materiaalin pohjalta millaisia teknologisia alustoja, laitteita, järjestelmiä ja palveluita Venäjällä tuotetaan, sekä millaisia venäläisiä teknologiayrityksiä mainitaan merkittävimmiksi. Teemme analyysin myös informaatioteknologian kentällä tapahtuvista trendeistä ja tulevaisuuteen vaikuttavista tekijöistä. Aihe on perusteltu, sillä informaatioteknologiabisnes laajenee, ja globalisoituu, informaatioteknologian käyttäminen ja sen tarpeet yrityksissä lisääntyy. Lisäksi Venäjä nähdään potentiaalisena ja kasvavana informaatioteknologian tuottamisen ja koulutuksen merkittävänä valtiona Yhdysvaltojen, Kiinan sekä Japanin rinnalla