December and January effect and Volatility in the United States Stock Markets - Ahokas, Veera (2021)
Rahoitusmarkkinoiden on tutkittu kohtaavan useita kausittaisuuksia, joita kutsutaan anomalioiksi. Kuukausitasolla tammikuuilmiö on kaikista tutkituin anomalia, ja myös tämä tutkimus keskittyy siihen. Tehokkaiden markkinoiden hypoteesin mukaan aiempien osakekurssien avulla ei pitäisi pystyä ennustamaan tulevia osakekursseja, ja tammikuuilmiö onkin todiste tätä hypoteesia vastaan. Siitä lähtien kun tammikuuilmiö havaittiin ensimmäisen kerran, se on käynyt läpi intensiivisiä empiirisiä tutkimuksia erilaisilla menetelmillä, jotka ovat tuottaneet ristiriitaisia tuloksia. Useimmissa tutkimuksissa tammikuuilmiön on havaittu esiintyvän markkina-arvoltaan pienten yritysten osakkeissa. Kolme yleisimmin ehdotettua mahdollista selittävää tekijää tammikuuilmiölle ovat verohypoteesi, informaatiohypoteesi sekä portfolion uudelleenmuodostamishypoteesi. Vaikka useissa tutkimuksissa havaitaan vieläkin tammikuuilmiötä, sen on todettu pienenevän tai jopa häviävän.