Johdon ohjausjärjestelmät tietointensiivisellä konsultointialalla - Taskinen, Soila (2021)
Yhteiskunnan muutokset ovat johtaneet tiedon ja yksilön roolin korostuneeseen merkitykseen organisaatioiden toiminnassa. Tämä herättää tarpeen tutkia, miten johdon ohjausjärjestelmät tukevat organisaatioiden ohjausta tietointensiivisessä toimintaympäristössä. Tämän tutkimuksen tavoitteena on kuvailla, millaisia johdon ohjausjärjestelmiä tietointensiivisellä konsultointialalla hyödynnetään. Tavoitteena on lisäksi tunnistaa, miten tietointensiivisten organisaatioiden erityispiirteet ilmenevät johdon ohjausjärjestelmissä ja niiden käyttötavoissa. Tutkimus toteutetaan laadullisena tapaustutkimuksena ja siinä analysoidaan kohdeorganisaatioiden johdon ohjausjärjestelmiä kokonaisuuksina. Johdon ohjausjärjestelmäkokonaisuuksia tarkastellaan viidessä eri kohdeorganisaatiossa. Tutkimusaineiston hankinta ja analysointi perustuu pääasiassa Malmin ja Brownin (2008) viitekehykseen ohjausjärjestelmien kokonaisuudesta (Management Control System Package). Tutkimuksen tulokset osoittavat, että kohdeorganisaatioissa käytetään ohjausjärjestelmiä kaikissa johdon ohjausjärjestelmäpaketti -viitekehyksen tunnistamissa kategorioissa. Tutkimuksen tuloksena voi päätyä siihen, että kulttuuri, kyberneettiset ohjausjärjestelmät ja hallinnolliset kontrollit ovat tärkeimpiä ohjausjärjestelmien osa-alueita kohdeorganisaatioissa. Muodolliset ohjauskeinot ja ylhäältä alaspäin suuntautuva johdon ohjaus ovat keskeisessä asemassa kohdeorganisaatioiden ohjauksessa. Niiden avulla toimintaa ohjattiin organisaatioiden strategisten tavoitteiden ja yhteisten toimintatapojen mukaiseksi. Tutkimuksessa havaittiin, että epämuodollisten ohjausjärjestelmien käyttö tuki kohdeorganisaatioiden muodollista ohjausta. Epämuodollisilla ohjauskeinoilla vahvistettiin työntekijöiden autonomiaa ja tiedon integrointia organisaatiorakenteissa. Siten kohdeorganisaatiossa ilmeni eri ohjausjärjestelmien välinen yhteisvaikutus. Tulosten pohjalta voidaan pohtia, miten johdon ohjausjärjestelmien kokonaisuus tulisi rakentua, jotta se sovittaisi yhteen organisaation ja yksilöiden tarpeet ja mahdollistaisi tietointensiivisen organisaation joustavan ohjauksen.