Läntinen demokratia kommunistisessa blokissa : Suomen turvallisuuspoliittinen asema Ison-Britannian näkökulmasta, 1948–1949 - Hämäläinen, Tommi (2021)
Suomen toisen maailmansodan jälkeisiä vuosia on tarkasteltu perinteisesti historiankirjoituksessa vaaran vuosien narratiivin kautta menestyksekkäänä selviytymistarinana. Tässä tutkimuksessa pyrin rikkomaan perinteistä näkökulmaa tutkimalla, miltä Suomen asema näytti kylmän sodan kansainvälisessä viitekehyksessä ja länsiblokin näkökulmasta. Selvitän, miten Suomea tarkasteltiin Isossa-Britanniassa vuosien 1948 ja 1949 aikana, jolloin idän ja lännen välinen rautaesirippu sai pysyvän muotonsa Euroopassa. Tutkimuksen alkuperäisaineisto jakautuu kahteen kategoriaan: Ison-Britannian valtionhallinnon sisäisiin tiedustelu- ja diplomaattiasiakirjoihin sekä sanomalehtikirjoitusten muodostamaan julkiseen keskusteluun. Ankkuroituun teoriaan pohjautuvan aineistolähtöisen analyysin tarkoituksena on vertailevalla otteella selvittää, miten Suomen turvallisuuspoliittista asemaa arvioitiin Ison-Britannian valtionhallinnossa ja julkisessa keskustelussa, ja kuinka brittien kuva Suomen asemasta kehittyi vuosien 1948–1949 aikana.