It-alan ammattilaisten asenteita tietojenkäsittelyn eettisiä kysymyksiä kohtaan - Vatanen, Jessi (2021)
Tällä hetkellä ympäri maailmaa kerätään, käsitellään ja jaetaan tärkeitä henkilökohtaisia sekä organisaation tietoja enemmän kuin koskaan. Erityisesti liike-elämän organisaatiot käsittelevät ja hallitsevat nykyään valtavia määriä tietoa, joka liittyy erilaisiin liiketoimintoihin. Vaikka tietotekniikan joustavuus tarjoaa monia hyötyjä yhteiskunnalle ja organisaatioille, on se myös herättänyt vakavia huolenaiheita ja eettisiä ongelmia, joihin on puututtava. Tämän seurauksena eettistä käyttäytymistä on syytä kyseenalaistaa it-kontekstissa. Tietojenkäsittelyn etiikan tavoitteena on integroida tietotekniikka ja inhimilliset arvot ihmisten etujen edistämiseksi sekä suojelemiseksi, ennemmin kuin vahingoittamiseksi. Yritykset ympäri maailmaa luottavat voimakkaasti teknologiaan, joten it-ammattilaisilla on mahdollisuus vaikuttaa yritysten toimintaan ja suorituskykyyn. Tietotekniikan ammattilaiset vastaavat usein tietojen saatavuudesta ja laadusta, mikä vaikuttaa päätöksentekijöiden päätöksiin. Ottaen huomioon it-alan ammattilaisten vastuun, on tärkeää selvittää heidän eettisiä käytäntöjään ja asenteitaan tietotekniikan eettisiä kysymyksiä kohtaan. Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää, millaisia asenteita ja näkemyksiä it-alan ammattilaisilla on tietojenkäsittelyyn liittyvissä eettisissä kysymyksissä. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan vaikuttavatko demografiset tekijät it-alan ammattilaisten asenteisiin. Tutkimustuloksista selvisi, että suomalaisilla it-alan ammattilaisilla on yleisesti hyvä suhtautuminen tietojenkäsittelyn eettisiin kysymyksiin, eikä demografisilla tekijöillä juurikaan ole vaikutusta. Henkiseen omaisuuteen liittyvät väittämät jakoivat eniten vastaajien mielipiteitä. Yksi selittävä tekijä voi olla, että tekniikan kehittyessä henkistä omaisuutta koskevaa säännöstelyä kehitetään jatkuvasti.