Vastuullisena pidettyjen suomalaisten osakeyhtiöiden vastuullisuusraportointi ja Covid-19-pandemian vaikutus vastuullisuuden raportointiin - Weckman, Sanni (2021)
Yritysten vastuullisuus on koko ajan kasvava trendi ja se asettaa niin yrityksille kuin sijoittajillekin uusia odotuksia. Vastuullisuuden trendi on velvoittanut organisaatioita vastaamaan sidosryhmien tarpeisiin ja kestävän kehityksen raportointi on yleistynyt viime vuosina ympäri maailmaa. Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena on tarkastella suomalaisten listayhtiöiden vastuullisuusraportointia ja saada käsitys siitä millaista vastuullisuuden informaatiota vastuullisina pidetyt suomalaiset yritykset raportoivat ja miten se eroaa saman toimialan vertailuyrityksen vastuullisuusraportoinnista. Vastuullisuusraportteja tarkastellaan maailmanlaajuisesti tunnetuimman yritysvastuun viitekehyksen, Global Reporting Initiativen, standardien perusteella ja vastuullisuusinformaation laatua tarkastellaan raportoitujen vastuullisuuden tavoitteiden, arvojen, käytänteiden ja mittareiden perusteella. Tutkielman aineistona käytetään 12 suomalaisen osakeyhtiön julkisia vastuullisuusraportteja, jotka ovat joko erillisiä julkaisuja tai osana vuosikertomusta, kirjanpidollisia tunnuslukuja sekä tiettyjä osavuosikatsauksia. Tutkielman tavoitteena oli saada aineistoon kuuden vastuullisena pidetyn yrityksen vastuullisuusraportit sekä näille yrityksille samalta toimialalta valittujen vertailuyritysten vastuullisuusraportit. Lisäksi tutkielmassa tarkastellaan näiden yritysten menestystä osakemarkkinoilla markkinoiden kohdatessa maailmanlaajuisen kriisin, Covid-19-pandemian. Jotta vastuullisuuden raportoinnista kriisiaikana saataisiin hyvä kuva, tarkastellaan myös yritysten osavuosikatsauksia pandemian alkuaikoina. Tutkielmassa tuli ilmi, että vastuullisen mielikuvan luoneen yrityksen tai jonkin vastuullisuustunnustuksen saaneen yrityksen raportointi ei välttämättä eroa samalta toimialalta valitun vertailuyrityksen vastuullisuusinformaation laadun kannalta kovinkaan paljon, vaan yrityksen toimiala ja toimintaympäristö ja sen luomat haasteet muokkaavat raportoivan yrityksen tuottamaa vastuullisuusinformaatiota. Yrityksen vastuullisuus ei myöskään vaikuta osakekurssien kriisinsietokykyyn pandemian horjuttaessa markkinoita.