Nyrkin ja pullon välissä : väkivalta päihteitä käyttäneiden miesten kokemana - Kankkonen, Heidi (2021)
Tässä tutkimuksessa tarkastellaan päihteitä käyttäneiden miesten väkivaltakokemuksia heidän kuvaamanaan ja merkityksellistämänään. Lisäksi tutkimuksessa selvitetään päihteitä käyttäneiden miesten näkemyksiä miehisyyden yhteydestä päihteiden käyttöön ja väkivaltaisuuteen, sekä tarkastellaan heidän lapsuutensa väkivaltakokemusten suhdetta heidän myöhempiin elämänkokemuksiinsa. Tutkimuksen tarkoituksena on tuoda näkyväksi miesten päihteiden käytön ja väkivaltakokemusten taustalla vaikuttavia tapahtumia ja tekijöitä. Tutkimuksessa on käytetty fenomenologista lähestymistapaa, jonka mukaan on keskitytty kuulemaan ja ymmärtämään mahdollisimman puhtaasti tutkimukseen osallistuneiden miesten kokemuksia. Lisäksi taustateoriana on feministinen teoria, jonka mukaan miehet ja naiset ovat tasa-arvoisia. Feministisestä teoriasta polveutuneen kriittisen miestutkimuksen kannalta miesten kokeman väkivallan esiin nostaminen on olennaista siksi, että kulttuuristen miehiin kohdistettujen vaatimusten vuoksi miesten kokemasta väkivallasta on yhteiskunnallisella tasolla vaiettu, tai sitä on vähätelty. Tutkimus on laadullinen haastattelututkimus. Haastattelut on tehty teemahaastatteluina ja aineisto on analysoitu fenomenologis-hermeneuttisen analyysin keinoin. Tutkimuksen analyysissa ilmeni, että kaikki tutkimukseen osallistuneet, päihteitä käyttäneet miehet olivat kokeneet väkivaltaa lapsuudessaan joko kotona tai muissa yhteyksissä. Nämä väkivallan kokemukset vaikuttivat heidän tulevaan päihteiden käyttöönsä, väkivallan kokemuksiinsa, sekä muihin elämänalueisiin. Tutkimukseen osallistuneet eivät nähneet miehisyydellä ja päihteiden käytöllä olevan vahvaa yhteyttä, kun taas väkivalta ja miehisyys liittyivät heidän mukaansa yhteen. Päihteitä käyttäneiden miesten väkivaltakokemusten kuvaukset todentavat sen, kuinka lapsuudessa koettu väkivalta ja huono-osaisuus lisäävät riskiä uusintaa päihdekäytön ja väkivallan kokemisen ja tekemisen malleja aikuisuudessakin. Kulttuurisesti määritellyn, lukitun miehisyyden mallin seuraaminen voi aiheuttaa miehille henkistä painetta, etenkin, jos tällaiseen malliin ei henkilökohtaisella tasolla päästä.