"Why I'm so good at English" : a case study on the communicative repertoire of a Finnish returnee - Kaaja, Maaria (2021)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan yhden ulkomailta Suomeen palanneen suomalaisen lähetyslapsen eli kolmannen kulttuurin kasvatin (TCK) vuorovaikutusrepertuaarin kehittymistä hänen sopeutuessaan suomalaiseen koulukulttuuriin. Teoreettisena viitekehyksenä toimii laaja käsitys kielestä jatkuvasti kehittyvänä vuorovaikutuksen välineenä ja repertuaarina, joka toimii sekä sosialisaation välineenä että tuloksena ja joka heijastaa sekä aiempia että nykyistä kontekstia. Tämän tapaustutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten palaaja rakentaa vuorovaikutusrepertuaariaan sopeutumisprosessinsa aikana eli sosiaalistuessaan suomalaiseen alakoulukontekstiin kansainvälisessä koulussa opiskelemiensa vuosien jälkeen. Toisena kiinnostuksen kohteena oli, mitä englanti merkitsee palaajalle ja miten hän näkee suomalaiset englanninkielentunnit kokemustensa valossa. Hänen aiemmassa asuinpaikassaan englanti oli lingua franca eli yleiskieli, jota käytettiin sekä äidinkielenään englantia puhuvien että kaikkien muiden kuin suomenkielisten kanssa. Tutkimuksen aineistona olivat kaksi palaajan alakouluaikanaan antamaa haastattelua vuosilta 2011 ja 2013.