SaaS-pohjaisen tietojärjestelmän erot verrattuna OnPremise -järjestelmiin - Markkanen, Eemeli (2021)
Tämä tutkielma on toteutettu systemaattisena kirjallisuuskatsauksena ja sen oleellisimmat tutkimuskysymykset keskittyvät tarkastelemaan kahta tavallisinta tapaa toteuttaa toiminnanohjausjärjestelmä pk -yrityksille. Tutkielmassa vertaillaan SaaS:n ja OnPremisen merkittävimpiä eroja. Erojen vertailussa käytetään ERP:n hankintaan soveltuvaa mallia. Mallin avulla vertaillaan tasapuolisesti kumpaakin palveluratkaisua ja löydettiin merkittäviä eroja näiden väliltä. SaaS ja OnPremise merkittävimmät erot ovat hinnoittelumalli, ITinfrastruktuuri ja palveilumalli. Suurimmaksi eroksi muodostui kustannukset ja useimmat eroavaisuudet olivat juuri kustannussyistä SaaS:n hyväksi. Kirjallisuuskatsauksen pohjalta voidaan todeta, että useimmissa tapauksissa SaaS - ohjelmisto on pk-yritykselle kustannuksien säästämisen ja omaan ydinliiketoimintaan keskittymisen vuoksi parempi vaihtoehto ERP-investointina.