Suomen valtion takausportfolion ja osakeomistusten riskit - Jantunen, Atte (2021)
Valtion takausportfolion sisältämistä riskeistä on viime aikoina virinnyt keskustelua takausmäärien kasvutrendin jatkuttua usean vuoden ajan. Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää portfolion laajuutta, koostumusta sekä siihen liittyviä riskejä. Tarkasteluun otetaan erityisesti Finnveran vienti- ja erityistakausportfolio yhdessä valtioneuvoston antamien suorien yritystakausten kanssa. Takauskannassa on havaittavissa myös linkkejä valtion osakeomistuksiin, joihin sisältyy heikon rahoitusmarkkinakehityksen aikana merkittäviä riskejä arvonlaskun osalta. Aiheesta tehty akateeminen tutkimus on toistaiseksi vähäistä, joten tämän gradun tarkoituksena on tarjota mahdollista laajentavaa näkökulmaa riskienhallinnan kehittämiseen.