Joukkokäyttäytyminen osakemarkkinoilla : empiirinen testaus S&P 500-indeksin osakkeilla - Mustonen, Jusa (2021)
Osakemarkkinoiden joukkokäyttäytymisellä tarkoitetaan tilannetta, jossa markkinoilla toimivat sijoittajat käyvät kauppaa arvopapereilla siten, että näiden arvopapereiden tuotot yhtenäistyvät. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan joukkokäyttäytymisilmiötä yhdysvalta-laisessa pörssiaineistossa vuosien 1994–2021 välillä. Aiemassa kirjallisuudessa tulokset joukkokäyttäytymiseen liittyen ovat vaihdelleet. Joissain tutkimuksissa joukkokäyttäyty-mistä esiintyy tietyillä markkinoilla ja toisilla ei. Myös joukkokäyttäytymisen ilmenemi-nen vaikuttaisi olevan markkinatilanteeseen sidonnainen asia. Tässä tutkimuksessa esitellään aiempaan tutkimuskirjallisuuteen nojaava kirjallisuuskat-saus, jossa tarkastellaan joukkokäyttäytymisilmiön tutkimusta perinteisillä lineaarisilla malleilla, sekä viime vuosina enemmän käytetyillä regiimisiirtymämalleilla. Näiden aiem-pien tutkimusten tarkastelulla pyritään luomaan lukijalle yleiskatsaus joukkokäyttäyty-misilmiöön, sen esiintyvyyteen, sekä siihen millaisia työkaluja ilmiön tarkastelemista varten on olemassa. Kirjallisuuskatsauksen loppupuolella tarkastellaan joukkokäyttäytymis-ilmiön esiintyvyyttä kriisien ja epävarmuuden vallitessa, lisäksi tutustutaan viimeisimpään tutkimustietoon meneillään olevan COVID-19 pandemian aiheuttaman kriisin ajalta. Kirjallisuuskatsauksessa esitetyt tutkimukset ja niiden metodologia luovat perustan myös tässä tutkimuksessa käytetyille menetelmille. Tutkimuksen empiirisessä osiossa tarkastellaan joukkokäyttäytymistä yhdysvaltalaisessa pörssiaineistossa (S&P500 -indeksin osakkeissa) siten, että indeksi on jaettu kymmeneen eri toimialaan sekä koko markkinaan. Aineiston tarkastelussa hyödynnetään perinteistä lineaarista mallia ja epälineaarista Markov Switching -mallia. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että joukkokäyttäytymisen ilmeneminen eri toimialoilla on hyvinkin erilaista. Lisäksi tulosten perusteella voidaan osoittaa, että joukkokäyttäytyminen on regiimiriippuvainen ilmiö.