Information technology sector : stock market perspective - Pykäri, Jasu (2021)
Tämän työn tarkoituksena on selvittää kuinka IT-sektorin eri toimialojen osakkeet ovat kehittyneet Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla. Käytettävä aineisto on vuodesta 2003 vuoteen 2021 asti ja koostuu IT-sektorin sisältämistä kuudesta eri toimialasta. Toimialaindeksit pitävät sisällään S&P 500 listattuja osakkeita, jotka määritellään The Global Industry Classification Standardin mukaisesti kuuluvaksi tietylle toimialalle. Toimialojen välillä on odotetusti vahvaa korrelaatiota, koska toimialojen liiketoiminnat liittyvät toisiinsa ja ne täydentävät toisiaan tuotteiden sekä palveluiden osalta. Toimialaindeksien osakemarkkinakehitystä on tutkittu relevanteilla mittareilla jotka ottavat myös riskin huomioon. Toimialoista parhaiten on menestynyt technology hardware, storage & peripherals. Tuloksista huomataan, että koko sektori on menestynyt hyvin 2000-luvulla ja onnistunut saavuttaamaan suurimman painoarvon S&P 500 indeksissä. Tämän lisäksi moni maailman arvokkaimmista yhtiöistä tulee juuri IT-sektorilta. IT-sektorin menestystä ja siihen liittyviä tekijöitä on avattu kattavasti sektorikatsauksessa. Tutkielmassa toteutetaan regressioanylyysi toimialaindeksien ja faktorimallien välillä, tarkoitus on tutkia kuinka paljon faktorimallit pystyvät selittämään eri toimialojen kehityksestä. Tutkimuksessa käytetyt faktorimallit ovat Faman ja Frenchin kolmen faktorin malli, Carhartin neljän faktorin malli ja Faman ja Frenchin viiden faktorin malli. Tutkimuksessa havaitaan tilastollisesti merkittäviä alphakertoimia käytetyillä faktorimalleilla, mutta niiden tilastollinen merkittävyys on heikolla tasolla. Täten faktorimallien avulla ei voida saavuttaa ylituottoa valituissa toimialaindekseissä. Eri mallien selitysasteet ovat hyvin lähellä toisiaan ja faktorien lisäämisellä ei saavuteta merkittävää parannusta mallin selitysasteeseen.