Tilitoimiston sertifioinnin merkitys pk yrityksen päätökseen taloushallinnon toimintojen ulkoistamisessa - Nieminen, Teemu (2021)
Tässä tutkielmassa on tarkoitus tutkia tilitoimiston sertifioinnin merkitystä suomalaisten pk-yritysten päätökseen taloushallinnon toimintojen ulkoistamisessa. Tutkimuskysymyksiä lähestytään tilitoimiston sertifioinnin luottamuksen lisäämisen näkökulmasta. Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä on käytetty päämies-agenttiteoriaa, jonka avulla selitetään asiakasyrityksen ja tilitoimiston välistä luottamuksen kuilua, jota pyritään parantamaan kolmansien osapuolen lausunnoilla, joita ovat tutkimuksessa tutkitut sertifikaatit. Tutkimus on toteutettu kvantitatiivisena tutkimuksena, jossa 2610 suomalaiselle pk-yrityksen talouspäättäjälle lähetetyssä Webropol -kyselylomakkeessa kysyttiin heidän näkemyksiään tilitoimiston kolmesta eri sertifioinnista. Nämä olivat ISAE 3402- , ISO 9001 -sertifiointi sekä Taloushallintoliiton auktorisoima tilitoimisto. Tutkimuksen otoskooksi muodostui 308 vastausta ja vastaukset käsiteltiin tilastollisin menetelmin. Tutkimuksen päämenetelmänä hyödynnettiin yksisuuntaista varianssianalyysiä, jonka avulla saatiin selville vastausten tilastollinen merkitsevyys. Tämän lisäksi vastauksia analysoitiin kuvailevan analyysin avulla. Tutkimuksen tuloksina havaittiin, että tilitoimiston sertifiointi lisää luottamusta pk-yritysten talouspäättäjien keskuudessa. Myös tilitoimiston sertifioinnin koettiin olevan lievästi merkityksellinen pk-yritysten vaihtaessa/valitessa kirjanpidon tai palkanlaskennan palveluntarjoajaa. Tutkimuksessa tutkittujen sertifiointien keskuudessa kaikkein tärkeimpänä pidettiin Taloushallintoliiton auktorisoimaa tilitoimistoa. Toiseksi tärkeimpänä pidettiin ISO 9001 -sertifikaattia.