Elämäntapamuutoksessa koetut esteet ja niiden käsittely - Hemminki, Sara (2021)
Väestön terveyden edistämiseksi ja sairauksien ennaltaehkäisemiseksi tarvitaan muutoksia elämäntavoissa. Elämäntapamuutoksen toteuttaminen on kuitenkin haastavaa, ja muutokset jäävät usein lyhytkestoisiksi. Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että elämäntapamuutosta voivat estää erilaiset konkreettiset, psykologiset, sosiaaliset ja ympäristölliset tekijät. Lisäksi psykologisen joustavuuden kehittämiseen perustuva hyväksymis- ja omistautumisterapia (HOT) voi olla hyödyllinen menetelmä tukemaan terveyskäyttäytymisen muutosta. Tämän laadullisen tutkimuksen tarkoituksena on kuvata hyväksymis- ja omistautumisterapiaan pohjautuneeseen elämäntapainterventioon osallistuneiden kokemia esteitä. Lisäksi kuvataan esteiden käsittelyä. Tutkimus on osa laajempaa Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin Muutosmatka-tutkimushanketta. Hanke oli verkkopohjainen, hyväksymis- ja omistautumisterapiaan pohjautuva elämäntapainterventio, joka sisälsi psykologisen joustavuuden taitoharjoituksia. Tutkittavat olivat ylipainoisia tai lihavia aikuisia. Tämän tutkimuksen aineistona ovat 21:n tutkittavan verkkopäiväkirjamerkinnät intervention ensimmäisen kuuden viikon ajalta. Tutkittaviksi valikoituivat ne, joilta oli olemassa päiväkirjamerkintöjä koko interventiojakson ajalta. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin menetelmällä. Tulosten perusteella elämäntapamuutoksen estävinä tekijöinä näyttäytyivät arjen suuret vaatimukset, sisäisen motivaation puute, vaikeus hallita syömistä sekä emotionaalinen taakka. Tutkimusjakson aikana näitä esteitä harjoiteltiin tunnistamaan ja käsittelemään psykologisen joustavuuden taitoharjoitusten kautta. Harjoitusten myötä harjoiteltiin aloittamaan muutos pienin askelin, tunnistamaan omia arvoja sekä löytämään emotionaalista tasapainoa. Lisäksi keskeistä esteiden käsittelyssä vaikutti olevan sosiaalinen tuki, sillä läheisiltä ihmisiltä saatiin tukea esimerkiksi liikunnan aloittamiseen. Tutkimuksen tulokset tukevat aikaisempia tutkimuksia osoittaen, että hyväksymis- ja omistautumisterapia ja psykologisen joustavuuden taitoharjoitukset voivat auttaa tukemaan terveyskäyttäytymisen muutosta. Harjoituksista erityisesti arvotyöskentely näytti auttavan etenkin liikuntaan liittyvien esteiden käsittelyssä ja tietoisen läsnäolon harjoittelu ruokailuun liittyvien ja emotionaalisten esteiden käsittelyssä. Lisäksi mielen kontrollin heikentämisen, havainnoivan minän ja hyväksymisen harjoitteet näyttivät olevan tärkeitä emotionaalisten esteiden käsittelyssä. Kuuden viikon ajanjakso oli kuitenkin liian lyhyt arvioimaan esteiden käsittelyä. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää elämäntapavalmennuksessa ja elämäntapainterventioiden suunnittelussa.