Terveydenhuollon tietojärjestelmiin kohdistuva kyberrikollisuus - Luukkonen, Joonas (2021)
Terveydenhuollon potilastietojen siirtyessä paperilta digitaaliseen muotoon, on otettava huomioon digitalisaation riskit. Yksi riskeistä on kyberrikollisuus ja kyberhyökkäykset, joiden määrä on kasvanut valtavasti lähivuosina. Tutkimusten mukaan kyberhyökkäyksissä vaarantuneiden potilastietojen määrä voidaan mitata jo miljoonissa potilaissa vuosittain. Tämä johtuu monista tekijöistä, joita ovat esimerkiksi verkkoon liitettyjen laitteiden kasvava määrä terveydenhuollon tietojärjestelmissä, kyberrikollisten kasvava osaaminen, sekä laitteiden geneerisyys, jolloin hyökkäykset ovat joissain tapauksissa monistettavissa kohteesta toiseen. Tutkielman tarkoituksena on käydä kirjallisuuden avulla läpi, kuinka paljon kyberrikollisuutta esiintyy terveydenhuollon tietojärjestelmiä kohtaan maa-ilmalla yleisesti, ja kuinka suuri vaikutus niillä on kohdeorganisaatioihin niin taloudellisesti kuin menetettyjen tietojen määrässä mitattuna. Empiirisessä osiossa selvitetään, kuinka paljon terveydenhuollon tietojärjestelmiin kohdistuu kyber-rikoksia Suomessa sairaanhoitopiirien tasolla, ja samalla selvitetään, onko potilastietojen menetys todellinen uhka Suomessa.