The effects of information technology on student life during the COVID-19 pandemic - Vesterinen, Jammi (2021)
COVID-19-pandemian syntyminen ja leviäminen ympäri maailman vuoden 2020 alussa tulee todennäköisesti olemaan yksi aikamme merkittävimpiä sukupolvikokemuksia. Sen maailmanlaajuinen vaikutus on ollut huomattava ja valtiot ympäri maailman ovat joutuneet tukeutumaan poikkeuksellisiin toimenpiteisiin. Koska tilanne kehittyy yhä ja sen vaikutukset ovat pitkälti vielä kartoittamatta, aiheutuneen ilmiön tutkiminen on perusteltua. Tämä pro gradu -tutkielma keskittyy Jyväskylän yliopiston opiskelijoihin ja heidän tapoihinsa käyttää informaatioteknologiaa koronaviruspandemian aikana niin opinnoissaan kuin vapaa-ajallakin. Tutkielmassa käsitellään myös informaatiotulvan ja ”infodemian” (informaatiotulva epidemian aikana) vaikutuksia opiskelijoihin. Tutkimuksen teoreettinen taustamateriaali sisältää aiempia viitekehyksiä muun muassa uuden teknologian omaksumisen, kognitiivisten prosessien sekä etäoppimisen osa-alueilta. Tutkimus esittää yleisen katsauksen siitä, kuinka sosiaalista etäisyyttä ylläpitävät tekijät ovat vaikuttaneet opiskelijoihin ja kuinka he ovat kyenneet sopeutumaan tilanteeseen. Tulosten pohjalta voidaan todeta, että opiskelijat ovat teknologisesti kykeneviä opiskelemaan verkkoympäristöissä. He ovat myös onnistuneet sopeutumaan tilanteeseen nähden hyvin, mutta eivät kuitenkaan ongelmitta. Edistyneistä teknologiaratkaisuista huolimatta opiskelu nähdään edelleen myös vahvasti sosiaalisena kokemuksena, eikä sitä pystytä korvaamaan riittävän hyvin teknologia-avusteisesti. Tilanteen epävarmuuden ja useista lähteistä tulevan informaatiotulvan vuoksi myös opiskelijoiden ahdistuneisuuden tunne ja turhautuminen kasvoi tilanteen edetessä. Näistä syistä etäopiskelujärjestelmät tulisi pitää mahdollisimman yksinkertaisina, jotta ne olisi helppo ottaa käyttöön eivätkä vain ylimääräinen stressin lähde. Etäopiskelu ja -työskentely ovat tulleet jäädäkseen, mutta ne tuskin koskaan tulevat olemaan ratkaisu jokaiseen tilanteeseen.