Esimiehen tunnejohtaminen sosiaali- ja terveysalan organisaatiossa - Kyöstilä, Julia; Hytönen, Pinja (2021)
Tutkimuksen tarkoituksena oli ymmärtää millaisena esimiehet näkevät tunteiden roolin työssä, millaiset tekijät ovat tunnejohtamisessa merkityksellisiä sekä millaisia tunnejohtamisen käytäntöjä esimiehet kuvaavat. Tutkimuksessa pyrittiin rakentamaan käsitteellistä ymmärrystä vähän tutkitusta tunnejohtamisen ilmiöstä. Tutkimus toteutettiin osana Jyväskylän yliopiston Toimijuusjohtaminen ja tunteet työssä –tutkimushanketta. Hankkeessa tarkastellaan esimiesten ja henkilöstön kokemuksia toimijuusjohtamisen käytännöistä, edellytyksistä ja toteutumisesta yhdessä sosiaali- ja terveysalan organisaatiossa. Tämän tutkimuksen aineisto koostui organisaatiossa työskentelevän viiden esimiehen teemahaastatteluista. Analyysimenetelmänä käytettiin temaattista sisällönanalyysiä. Tutkimustulokset antoivat tietoa tunteiden roolista työssä ja työyhteisössä sekä kuvasivat esimiesten omassa työssään käyttämiä tunnejohtamisen käytäntöjä. Tunteiden rooli nähtiin moninaisena kokonaisuutena, johon kuuluivat niin myönteiset kuin kielteiset tunteet sekä esimiesten ja henkilöstön kokemat tunteet esimiesten näkökulmasta. Työ sosiaali- ja terveysalalla ja kolmivuorotyön luonne vaikuttivat siihen, että tunteilla nähtiin olevan iso rooli työssä. Tunnejohtamisen käytäntöinä haastatellut esimiehet kuvasivat henkilöstön tunneilmaisujen sallimisen, henkilöstön tunteiden tunnistamisen ja huomioimisen, henkilöstön tunteisiin reagoimisen, esimiehen omien tunteiden johtamisen ja tunnejohtajuuden opettelun sekä omien persoonallisuuspiirteiden käytön osana tunnejohtamista. Tutkimuksemme vahvisti aiempaa tutkimustietoa tunteiden merkityksestä ja kumosi osittain vanhoja käsityksiä johtajuudesta ja tunteista työssä sekä mahdollisti tunnejohtamisen käsitteellistämisen tunnejohtajuuden malliin pohjautuen.