English as a corporate language : employees’ perceptions of business English lingua franca - Oksaharju, Juulia (2021)
Englannin kieli on globaalin työelämän peruspilareita ja mahdollistaa työntekijöiden sekä kansainvälisiä rajoja ylittävän että paikallisen työnteon. Nykypäivän integroituvassa maailmassa työelämän edellytyksenä on työntekijän riittävä pätevyys englannin kielessä. Englannin käyttämistä nimenomaisesti työelämäkontekstissa kutsutaan lyhenteellä BELF, business English lingua franca. Tämä maisterin tutkielma pyrkii selvittämään pohjoismaisen osakevälityspankin työntekijöiden käsityksiä englannin kielen käytöstä töissä ja yrityksen virallisena yrityskielenä. Tutkielma tarkastelee työntekijöiden subjektiivisia näkemyksiä ja arvioita pätevyydestään kommunikoida englannin kielellä erilaissa työtilanteissa sekä kokemuksia englannin kielen käytöstä virallisena yrityskielenä. Se tutkii myös, millainen ilmapiiri yrityksessä vallitsee englannin kielellä kommunikoimisessa työntekijöiden näkökulmasta ja pyrkii selvittämään heidän mahdollisia kielitaidon kehittämiskohteita. Tutkimukseen osallistui viisi työntekijää yrityksen pääkaupunkiseudulla sijaitsevalta Suomen toimistolta. Osallistujien valinnan perusteena oli haastateltavien toimenkuvien eroavaisuudet. Tutkimuksen aineisto kerättiin yksilö- ja ryhmähaastatteluista. Ne olivat luonteeltaan puolistrukturoituja teemahaastatteluja. Ensin yrityksen konttorissa haastateltiin jokainen viidestä työntekijästä erikseen, minkä jälkeen kaikki työntekijät yhdessä. Analyysi tehtiin pääosin laadullisella temaattisella analyysimetodilla. Yksilöllistä englannin kielen pätevyyttä analysoitiin muun muassa minäpystyvyyden käsitteellä. Tulokset osoittavat, että kaikki työntekijät ovat näkemystensä perusteella riittävän päteviä kommunikoimaan englanniksi erilaisissa työtilanteissa ja enemmistö erittäin päteviä. Englannin kieli virallisena yrityskielenä ei käytännössä aina toteudu, sillä pohjoismaiset kollegat käyttävät ajoittain ruotsin kieltä sisäisessä kommunikaatioissa, mikä vaikeuttaa ymmärtämistä. Yrityksessä vallitsee rohkaiseva ilmapiiri englanninkieliseen kommunikaatioon. Suurin osa työntekijöistä haluaisi kehittää erityisesti englannin kielen suullisia taitoja.