”Höre die deutschsprachige Musik an und sing mit!“ : die Rolle der Musik in den Lehrwerken Magazin.de und Plan D - Ojala, Viivi (2021)
Musiikin ja kielenoppimisen yhteys on ristiriitainen, vaikka aihetta onkin tutkittu laajasti. Tästä huolimatta on havaittu ja todettu, että musiikki voi monin tavoin tukea vieraan kielen oppimista. Tässä pro gradu -työssä tutkittiin ja analysoitiin musiikin roolia lukion saksan kielen Magazin.de (Otava) ja Plan D (Sanoma Pro) -oppimateriaalisarjoissa. Työn teoreettinen viitekehys sisältää katsauksen musiikin ja aivotutkimuksen väliseen suhteeseen, jonka lisäksi eritellään musiikin yhteyttä sekä tunteisiin että sanaston ja ääntämisen harjoitteluun. Niin ikään tarkastellaan musiikin merkittävää roolia osana ihmiskulttuuria sekä käsitellään saksan kielen opiskelua Suomessa ja oppikirjojen merkitystä suomalaisessa kielenopetuksessa. Valittujen oppimateriaalisarjojen tarkasteluun käytettiin laadullista sisällönanalyysiä. Musiikkiin liittyvät löydökset jaoteltiin sisällönanalyysissa kolmeen pääkategoriaan: musiikkikappaleisiin, musiikkiin ajan ja tilan orientoivana elementtinä ja musiikkiin aihepiirinä. Kirjasarjojen välillä oli oleellisia eroja siinä, miten musiikkia hyödynnettiin oppimisen tukena. Kategorisoinnin avulla huomattiin, että musiikkikappaleita ja niihin liittyviä tehtäväkokonaisuuksia esiintyi oppikirjoissa kohtalaisen vähän. Musiikin käytössä ajan ja tilan orientoivana elementtinä oli huomattavia eroja. Musiikki-aihepiirissä musiikin merkitys korostui sekä musiikkisanastoon liittyvissä tehtävissä että musiikissa osana kulttuuria ja sen arvossa yksilölle. Tämä tutkimus antaa uutta tietoa siitä, miten oppimateriaalien sisällöt tukevat musiikin käyttöä osana saksan kielen lukio-opetusta.