Use and perception of biosolids through a literature review and a case study in Ndola, Zambia - King, Linda (2021)
Jätevesilietteen hyödyntäminen voi vaikuttaa positiivisesti ympäristön lisäksi ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin kannustamalla kestävän sanitaation kehittämiseen. Tämä on yhä tärkeämpää, sillä lietteen määrä on kasvamassa väestönkasvun, etenkin kehitysmaissa tapahtuvan kaupungistumisen ja tiukentuvien jäteveden puhdistustavoitteiden myötä. Lietteen käyttö lannoitevalmisteena on yleistä, mutta käytännössä on riskinsä eikä se ole aina yleisesti hyväksyttyä. Tässä tutkimuksessa asenteita lietteen lannoitekäyttöä kohtaan tutkittiin kirjallisuuskatsauksen ja tapaustutkimuksen avulla. Tapaustutkimuksessa haastateltiin maanviljelijöitä Ndolassa, Sambiassa. Kirjallisuuskatsauksesta ilmeneviä syitä lietteen lannoitekäyttöön olivat lannoitteen edullisuus, sen sisältämä eloperäinen aines, ravinteiden kierrätys ja lietteen hyötykäyttö. Negatiiviset asenteet lietteen lannoitekäyttöä kohtaan vaihtelivat eri sidosryhmien sekä kehittyvien ja kehittyneiden maiden välillä. Tapaustutkimuksessa haastatellut maanviljelijät suhtautuivat positiivisesti lietteen lannoitekäyttöön. Haastatellut pitivät eloperäisiä lannoitteita hyödyllisinä maaperälle ja kasveille, mutta pitivät kemiallisia lannoitteita käytännöllisempinä. Lietteen lannoitekäytön riskit eivät tulleet usein esille haastatteluissa. Jotta lietteen lannoitekäyttö voitaisiin toteuttaa kestävästi, alueella tarvitaan vankkaa lainsäädäntöä, koulutusta riskeistä ja lannoitekäyttöön päätyvän lietteen sertifiointia.