Vapaa-ajan liikunnan yhteys ansioihin työmarkkinoilla - Varis, Emma (2021)
Tässä Pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan varhaisen aikuisuuden aikaisen liikunta-aktiivisuuden yhteyttä myöhempiin ansioihin työmarkkinoilla. Teoreettinen viitekehys perustuu inhimillisen pääoman ja ajan allokaation teoriaan. Teorian näkökulmasta liikunta, osana fyysistä aktiivisuutta, voi olla positiivisesti yhteydessä työmarkkinatulemiin joko lisäämällä yksilön tuottavuutta tai lisäämällä työhön allokoitavissa olevaa aikaa paremman terveyden kautta. Myös liikunta-aktiivisuuden signaalivaikutus rekrytointitilanteissa saa tukea teoriasta ja aikaisemmista tutkimuksista. Liikunta-aktiivisuuden ja työmarkkinatulemien yhteydestä on aikaisemmassa empiirisessä tutkimuksessa esitetty tuloksia, joiden perusteella liikkuminen vapaa-aikana on positiivisesti yhteydessä ansioihin ja työllisyyteen. Yhteyden mekanismia ja mahdollista kausaalisuutta ei kuitenkaan aukottomasti ole pystytty tutkimustulosten avulla perustelemaan. Todennäköistä on, että fyysinen aktiivisuus ja pääasiassa liikunta, heijastuu välillisesti työmarkkinoille esimerkiksi terveyden kautta. Tutkielman empiirisessä osiossa tarkastellaan varhaisen aikuisuuden aikaisen vapaa-ajan liikunnan yhteyttä ansioihin vertaamalla vähintään satunnaisesti liikkuvien ansioita harvoin liikkuviin. Tutkimus on toteutettu British Household Syrvey -paneeliaineistosta kootuilla tiedoilla. Tutkimusotos koostui vastaushetkellä 25-26 vuotiaista naisista ja miehistä (n=427), joiden työmarkkinatulemia tarkasteltiin 8 vuotta myöhemmin. Liikuntatiedot on kerätty vuosilta 1997, 1999 ja 2001. Aineistoa analysoitiin regressiomallilla, jossa ansiotulon logaritmia selitetään liikunta-aktiivisuudella (ryhmäliikuntaan ja yksilölajeihin osallistuminen). Kontrolli- ja taustamuuttujina käytettiin muita mahdollisia ansioihin ja työmarkkinatulemiin yhteydessä olevia muuttujia. Tutkimuksessa ei saatu tilastollisesti merkitseviä tuloksia. Piste-estimaattien tulkinnan perusteella liikunnalla olisi usein liikkuville miehille negatiivinen yhteys ansioihin verrattuna harvoin liikkuviin. Naisille yhteys on tulosten perusteella positiivinen, kun verrataan usein liikkuvia harvoin liikkuviin.