Voidaanko ilmastonmuutosta torjua tietoa välittämällä ja tunteita herättämällä? : kirjallisuuskatsaus vaikuttamisviestinnästä ilmastonmuutosta torjuvan käyttäytymisen edistäjänä - Saarelainen, Sanni (2021)
Tämän systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tavoitteena oli kuvata ja jäsentää, millaisella vaikuttamisviestinnällä ihmisiä voidaan tutkimusten mukaan kannustaa ilmastonmuutosta torjuvaan käyttäytymiseen. Kirjallisuuskatsauksen aineisto koostui 24 vaikuttamisviestintää ja ilmastonmuutosta torjuvaa käyttäytymistä käsittelevästä empiirisestä tutkimusartikkelista, joita analysoitiin laadullisella sisällönanalyysilla. Kirjallisuuskatsaus osoitti, että ihmisiä voidaan kannustaa ilmastonmuutosta torjuvaan käyttäytymiseen tietoa välittämällä, viihteellisyyden keinoja käyttämällä ja tunteita herättämällä. Tietoa välittämällä voidaan lisätä ihmisten ymmärrystä ilmastonmuutoksen syistä ja seurauksista, ja näin edistää ilmastonmuutosta torjuvaa käyttäytymistä pitkäaikaisesti. Viihteellisyyden keinoja käyttämällä voidaan tavoittaa sellaisia kohderyhmiä, jotka eivät muuten kiinnostuisi ilmastonmuutoksesta ja sen torjunnasta. Tunteita herättämällä voidaan puolestaan havahduttaa ihmisiä ilmastonmuutoksen torjunnan välttämättömyyteen ja vahvistaa heidän toimijuuttaan ilmastonmuutoksen torjujina.