Social (in)justice and gender : the COVID-19 lockdown in Uganda - Lampi, Marianne (2021)
Tämän gradun tarkoitus on tutkia sosiaalisen oikeudenmukaisuuden teemoja ugandalaisen New Vision -sanomalehden kirjoituksissa naisista COVID-19 -lockdownin kontekstissa. Tutkimus keskittyy naisten lockdownin aikana kohtaamiin haasteisiin, New Visionin kirjoituksissa ilmeneviin representaatioihin naisista, sekä siihen miten nämä aiheet heijastelevat sosiaalisen oikeudenmukaisuuden teemoja. Tutkimuksen teoreettisen taustan muodostaa Nancy Fraserin teoria sosiaalisen oikeudenmukaisuuden dimensioista sekä joidenkin post-kolonialististen feministien näkemykset. Myös Ugandan kontekstia on avattu taustoitukseksi. Tutkimusaineisto koostuu valituista New Visionista kerätyistä artikkeleista puolen vuoden ajalta lockdownin alkamisesta. Aineisto analysoidaan sisällönanalyysilla ja diskurssianalyysilla, ja tuloksia peilataan Nancy Fraserin sosiaalisen oikeudenmukaisuuden teoriaan pohdinnan avulla. Analyysi eritteli neljä teemaa koskien naisten kohtaamia haasteita lockdownin aikana: tyttöjä koskevat haasteet, seksuaali- ja lisääntymisterveys, väkivalta ja pääsy oikeuden piiriin, sekä palkka- ja kotityö. Naisia koskevien representaatioiden osalta analyysi eritteli naisille osoitettuja rooleja ja vastuita ensisijaisesti äiteinä ja kodista huolehtijoina, heidän samanaikaisesti aktiivista toimijuuttaan ja passiivista rooliaan kriisin aikana, sekä miesten ja vallitsevien olosuhteiden osuutta syypäinä naisten kohtaamiin ongelmiin. Nämä teemat peilasivat jokaista Nancy Fraserin teorian dimensiota: taloudellista, kulttuurista ja poliittista epäoikeudenmukaisuutta. Tutkimus valottaa yhden Ugandan tärkeimmän sanomalehden diskursseja naisten kohtaamista haasteita ja heistä esitetyistä representaatioista COVID-19 -pandemian aikana sekä havainnollistaa naisia koskevien moninaisten, usein päällekkäisten epäoikeudenmukaisuuden muotojen olemassaoloa. Tutkimuksen perusteella ei voida tehdä yleistyksiä, mutta se tarjoaa mielenkiintoisen pohjan lisätutkimuksille aiheesta, josta ei juuri ole tehty aiempaa tutkimusta.