Liikuntapoliklinikalla ohjatun liikuntahoidon vaikutus fyysiseen toimintakykyyn, kehonkoostumukseen ja liikunnan lisäykseen - Ben Khalifa, Julia (2021)
Vahvan tutkimusnäytön mukaan liikuntahoidolla voidaan vaikuttaa positiivisesti fyysiseen kuntoon ja toimintakykyyn potilailla, jotka sairastavat kroonisia sairauksia. Liikuntahoidolla voidaan saada aikaan muutoksia niin fyysisessä toimintakykyisyydessä kuin kehonkoostumuksessa. Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää, vaikuttaako liikuntalääketieteen poliklinikan liikuntahoito potilaiden kehonkoostumukseen tai toimintakykyisyyteen, ja onnistuvatko potilaat todellisuudessa lisäämään liikuntaa. Tutkittavia tarkasteltiin myös alaryhmittäin jakamalla tutkittavat liikuntaa lisänneiden ja ei-lisänneiden ryhmiin. Lisäksi analysoitiin kehonkoostumuksessa ja toimintakykyisyydessä tapahtuvien muutosten korreloitumista toisiinsa. Tutkielman aineisto on kerätty Keski-Suomen keskussairaalan liikuntalääketieteen poliklinikan potilastiedoista. Tutkimukseen sisällytettiin potilaat, jotka olivat seurannassa vähintään kuusi kuukautta ja he eivät olleet käyneet lihavuusleikkauksessa seurannan aikana (n=106). Liikuntalääketieteen poliklinikalla potilaat saivat yksilöllisesti mukautettua liikuntahoitoa.