”Kyberturvallisuus kuuluu kaikille” : viestinnälliset kehykset yksityishenkilöille suunnatussa tietoturvaviestinnässä - Sandroos, Lotta (2021)
Tässä tutkielmassa tarkasteltiin yksityishenkilöille suunnattua tietoturvaviestintää. Yksityishenkilöillä ei ole samanlaista ohjaavaa tukiverkostoa tietoturvakäyttäytymisensä tueksi kuin esimerkiksi organisaatioiden jäsenillä, vaikka myös yksityishenkilöt voivat joutua tietoturvaloukkausten uhriksi. Näin ollen tietoturvauhista ja toivotusta käyttäytymisestä tiedottaminen myös yksityishenkilöille on tärkeää. Suomessa yksityishenkilöille tietoturvasta viestii esimerkiksi kansallinen tietoturvatoimija Kyberturvallisuuskeskus, jonka viestintämateriaalit muodostivat tutkielman aineiston. Tutkielmassa aineistoja tarkasteltiin suojelumotivaatioteorian sekä sosiaalisen markkinoinnin teorian luoman teoreettisen viitekehyksen pohjalta, ja tarkoituksena oli tutkia, miten viestintämateriaalit pyrkivät vaikuttamaan kohderyhmän eli yksityishenkilöiden tietoturvakäyttäytymiseen. Analyysi toteutettiin kehysanalyyttisella menetelmällä, jonka avulla tarkasteltiin aineistossa esiintyneitä viestinnällisiä kehyksiä. Viestinnällisten kehysten tutkiminen on tärkeää, jotta voidaan ymmärtää, miten tietoturvasta puhutaan ja minkälaista kuvaa siitä luodaan. Analyysin keskiössä oli kaksi kehystä: suojelumotivaatioteoriaan perustuva uhkapuheen kehys sekä sosiaaliseen markkinointiin nojaava yhteiskunnallisen ulottuvuuden kehys. Analyysissa selvisi, että molempia kehyksiä esiintyi aineistossa lähes yhtä paljon, mutta osittain epätasaisesti eri aineistotyyppien välillä. Aineistossa vedottiin usein uhkien vakavuuteen, alttiuteen uhille sekä minäpystyvyyteen. Sen sijaan sosiaalisen markkinoinnin teoriaan kuuluvaa ajatusta vaihtokaupasta olisi voitu hyödyntää enemmänkin. Tutkimustulokset auttavat tutkijoita ja viestijöitä tunnistamaan tietoturvaviestinnässä hyödynnettäviä viestinnällisiä kehyksiä sekä sitä, miten niitä pystyttäisi käyttämään tietoisesti hyväksi toivotun tietoturvakäyttäytymisen edistämiseksi.