Institutionalization of a digital service in an organization : case Sparky - Matila, Emmi (2021)
Jotta organisaatiot saisivat parhaan mahdollisen taloudellisen hyödyn informaatioteknologian sijoituksilleen, tulisi heidän tähdätä yksilötason käytön vakiinnuttamiseen uusien innovaatioiden ja teknologioiden kanssa. Kun verrataan suuriin ja kypsiin järjestelmiin, kasvavien teknologioiden ja/tai uusien innovaatioiden, kuten MVP tasolla olevien tuotteiden vakiintumisen prosessi on vielä hyvin tuntematon tietojärjestelmien tutkimuksessa. Tässä tutkimuksessa tutkittiin vakiintumisen prosessiin vaikuttavia tekijöitä kolmelta eri tasolta: järjestelmä-, organisaatio- sekä yksilötasolta. Tämä tutkimus pyrki ymmärtämään mitkä näistä tekijöistä vaikuttavat vakiintumisen prosessiin MVP tasolla olevan digitaalisen palvelutuotteen yhteydessä, kun tutkitaan yksilöitä organisaation sisällä. Tekijöitä tutkittiin pitkittäisen tapaustutkimuksen avulla lokakuun 2020 ja huhtikuun 2021 välillä. Kvalitatiivista dataa kerättiin kahdella eri haastattelukierroksella kuudelta osallistujalta tapaustutkimukseen valitun organisaation sisällä. Tulokset osoittivat, että yksilötason tekijöillä oli kaikista positiivisin vaikutus vakiintumisen prosessiin, kun taas organisaatiotason tekijöillä oli kaikista negatiivisin vaikutus. Tämän lisäksi henkilökohtaisen motivaation sekä organisaatiotason tekijöiden väliltä löydettiin suhde. Mikäli organisaation johto keskittyy organisaatiotason tekijöihin ja niiden parantamiseen, on heillä mahdollisuus onnistua vakiinnuttamaan uusi teknologia organisaation sisälle.